Rituaalit ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Tiedostimmepa sitä tai emme, jokainen meistä toimii rituaalisesti monissa elämänsä tilanteissa. Kaikissa inhimillisissä kulttuureissa ilmenee symbolista käyttäytymistä, joka on rajattu erilleen arkielämän konkretiasta. Rituaalit merkitsevät yksilön elämän taitekohtia, muutoksia, sopimuksia, tavoitteita ja saavutuksia. Ne vahvistavat yhteisöä, ilmentävät sen arvoja ja määrittävät sen rajoja. Rituaalien kautta perimmäiset käsitykset todellisuuden olemuksesta ilmaistaan käytännöllisellä tavalla. Joogisen käsityksen mukaan rituaalit eivät ainoastaan luo todellisuuteen järjestystä, vaan ilmentävät kaikkeuden perimmäistä rakennetta. Tervetuloa mukaan symboliselle matkalle profaanin ajan tuolle puolen.

Maailmanpuun juurissa pääset mukaan pohtimaan symbolien olemusta. Millaisia merkityksiä esimerkiksi kätkeytyy erääseen länsimaisen sivilisaation keskeisimpään ja samalla yleismaailmallisimpaan symboliin, eli ristiin? Miten erilaiset rituaalit eroavat toisistaan? Juurijäsenenä opit myös intialaisen kulttuurin siirtymäriiteistä ja pääset pohtimaan, ovatko rituaalit katoamassa nykymaailmasta, mitä siitä seuraa ja miten asian voi omalla kohdallaan korjata.

Voit liittyä Maailmanpuun juurijäseneksi osoitteessa maailmanpuu.fi/liity!

Kansikuva: Pylväs nousee uhritulesta, kun kahdeksantoista jumalaa suorittavat yagnan, muinaisen vedalaisen rituaalin, jossa annetaan uhreja Agnille, tulen jumalalle. Tuntemattoman intialaisen taiteilijan maalaus. Lähde: Wellcome CollectionCC BY